Ar su maistu gauname pakankamai vitaminų ir mineralų?

Paradoksas – apie sveiką mitybą kalbama daug ir išsamiai, tačiau mūsų mitybos įpročiai vis tiek blogėja. Lietuvos mitybos specialistų atlikti naujausi tyrimai1 rodo, kad daugumos mūsų šalies gyventojų mityba yra nepilnavertė, rinkdamiesi maistą labiau galvojame apie kainą nei apie kokybę ir sveikatą. Kasdieniame racione yra per mažai ląstelienos, vaisių ir daržovių, per daug cukraus ir sočiųjų riebalų.

JAV atsitiktinės atrankos būdu atliktas masinis tyrimas atskleidžia šokiruojančius faktus. Nustatyta, kad žmonės su maistu gauna:

  • 25-50 proc. mažiau vitamino A nei RMV,
  • 25 proc. mažiau vitamino C nei RMV,
  • 80-90 proc. mažiau vitamino E nei RMV,
  • 25 proc. mažiau folio rūgšties nei RMV,
  • 50 proc. mažiau kalcio nei RMV ir t. t.

Be abejo, svarbiausias maistinių medžiagų šaltinis yra kasdienis mūsų maistas. Tačiau ar šiandien galime būti tikri, kad su maistu gauname visas būtinąsias medžiagas? Ne paslaptis, kad šiuolaikiniai ūkininkavimo metodai, įskaitant ir specialiuosius pašarus, keičia ne tik augalų ir gyvūnų auginimo procesus, bet ir produktų sudėtį. Todėl nereikėtų stebėtis, kad per kur kas trumpesnį laikotarpį nei natūralus ciklas užaugintos daržovės, javai ar mėsa nebėra tokie maistingi kaip anksčiau. Maistinių medžiagų gerokai mažiau ir dirvožemyje, kuriame per metus užauginami net keli derliai. Palikti dirvožemį dirvonuoti ir laukti, kol atsikurs mineralinių medžiagų lygis, ar valgyti natūraliomis sąlygomis užaugintų gyvūnų mėsą šiandien tikra prabanga. Apelsinus žinome kaip vaisius, turinčius daug vitamino C. Tačiau juose yra ir kitų svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino A ir geležies. „Šiandien suvalgę 8 apelsinus gauname tiek vitamino A, kiek mūsų seneliai gaudavo suvalgę vos 1 apelsiną, o norėdami gauti tiek geležies, kiek anksčiau jos būdavo 1 apelsine, turime suvalgyti net 5“, – teigia Londono miesto universiteto Maisto politikos centro profesorius Tim Lang.

Tai reiškia, kad vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų papildai mums yra būtini, jų svarba žmogaus mityboje neabejotina, o vaidmuo didžiulis.

1 Dobrovolskij V., Stukas R. Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai 2013 metais. VU, 2014.

2 RMV – referencinės maistinės vertės.

Dalintis